Prievoz (Bratislava)
Csákyho kaštieľ
obec Bratislava, okres Bratislava I, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Budova pavilónového typu s romantickou orientáciou z konca 19. storočia. Exteriér je blokového typu, architektonicky členený rizalitmi, vežičkami a bohatou novohistorizujúcou tektonikou pilastrov, stĺpov a ríms, ako i ornamentálnou dekoráciou. V interiéri dominuje hlavná vstupná sála so schodišťom k reprezentačným sieňam na poschodí. Kaštieľ obklopoval pôvodne francúzsky park, ktorý sa zachoval len v torzovitom stave. Kaštieľ slúžil ako letné sídlo grófa Csákyho. [1]

Stavbu malebného kaštieľa zrejme dokončili v roku 1902. Podľa historických prameňov je poľovnícky kaštieľ postavený na mieste staršej stavby, jej zvyšky boli zakomponované do novej budovy. Pôvodná historická kaplnka je pozoruhodná najmä dreveným mobiliárom zo začiatku minulého storočia a nástennými maľbami. [2]

Sídlo dal postaviť Jönö Csáky, vyznačuje sa členitou architektúrou rôznych slohov. Slúžil ako príbytok a na reprezentatívne účely. Objekt v roku 1933 kúpili rádové sestry a zriadili tu nemocnicu, v časti kaštieľa, kde bývala koniareň, je doteraz liečebňa. V roku 1954 bol kaštieľ zoštátnený. [3]

Rekonštrukcia. Posledná prebehla začiatkom 21. storočia.

Bratislava-Prievoz - kaštieľ Csákyovcov (č. ÚZPF 10450/0) - architektonicko-historický výskum - rok 2004. Autori: Ing. arch. Ivan Gojdič, Mgr. Kristína Zvedelová. [4]

Stav historického sídla je veľmi dobrý.

Využívanie stavby na nemocničné účely výrazne zasiahlo do stavebno-technickej podstaty budovy, robilo sa tu niekoľko úprav. V roku 1989 štát objekt vrátil cirkvi. Rehoľné sestry začali s obnovou. Kaštieľ patrí kongregácii sestier sv. Františka z Assisi. [5]

Nachádza sa v Bratislave, časť Prievoz. Krásna 22.
Fotogaléria
Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017Kaštieľ Prievoz (Bratislava) foto © Jana Lacková 3/2017
[2] KRÁKOVÁ, Dorota: Pamiatkou roka je kaštieľ v Prievoze. Článok na www.bratislava.sme.sk z 11.9.2006, pondelok. (4.8.2013)
[3] KRÁKOVÁ, Dorota: Pamiatkou roka je kaštieľ v Prievoze. www.bratislava.sme.sk z 11.9.2006, pondelok. (4.8.2013)
[4] www.pamiatky.sk (28.8.2013)
[5] KRÁKOVÁ, Dorota: Pamiatkou roka je kaštieľ v Prievoze. www.bratislava.sme.sk z 11.9.2006, pondelok. (4.8.2013)