Púchov - kaštieľ
obec Púchov, okres Púchov, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kaštieľ z druhej polovice 18. storočia. Menšia úprava objektu sa uskutočnila koncom 19. storočia. Kaštieľ bol dvojpodlažná trojkrídlová dvojtraktová budova s pôdorysom v tvare písmena U s úzkym čestným dvorom a širokou fasádou, orientovanou do dvoch ulíc. Na prízemí bol ústredný vestibul, na poschodí spojovacia chodba. Miestnosti na prízemí boli zaklenuté valenou klenbou s podkasanými lunetami, na poschodí rovné stropy. Fasády boli členené pilastrami a lizénovým rámom. V oknách prízemia mal kaštieľ barokové mreže. [1]

Stavbu označovali ako Marczibányiho kaštieľ. Staršia literatúra uvádza, že v interiéri mal renesančné prvky, čo naznačuje, že išlo o staršiu stavbu, ktorá bola niekoľkokrát opravovaná a pravdepodobne v 18. storočí aj od základov prebudovaná. Na konci 19. storočia sídlil v kaštieli súd. V 70. rokoch 20. storočia ešte stál, ale bol v takom zlom stave, že ho nakoniec v roku 1988 zbúrali. [2]

Stál na Námestí slobody.
[2] Kolektív autorov: Púchov. Martin: Osveta, 1970. s. 198 – 199.