Radvanovce - Kaplnka (Kostol) Panny Márie Ružencovej
obec Radvanovce, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne neoklasicistická kaplnka postavená v roku 1909. Jednoloďová stavba s polkruhovým oltárnym uzáverom a pomerne masívnou nízkou vstavanou vežou. [1] Fasády sú hladké. Veža je krytá ihlancovou strechou.

Kostol v Radvanovciach bol pôvodne malou kaplnkou, ktorá však nutne potrebovala obnovu a prestavbu. Veriaci začali kostol obnovovať. Prestavba kostola trvala jeden rok. V roku 1968, na Sviatok Panny Márie Ružencovej, kostol posvätil hanušovský farár Alfréd Wilk. Na hlavnom oltári je namaľovaný obraz Ružencovej Panny Márie. Bočné oltáre zdobia obrazy sv. Veroniky a sv. Antona Paduánskeho. V roku 1992 po rekonštrukcii vonkajšej fasády bol kostol posvätený farárom Jánom Švec-Bilým a 17. septembra 2000 bol kostol po komplexnej obnove interiéru i exteriéru konsekrovaný. [2]