Rajec - Radnica
obec Rajec, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančná budova postavená v 16. storočí, prístupná zo všetkých strán. [1] Iný zdroj čas vzniku umiestňuje do prvej polovice 17. storočia. [2] Zbarokizovaná bola v druhej polovici 18. storočia. Opäť upravovaná bola v 19. (1830 – 1850) a 20. storočí. [3]

Ide o dvojpodlažný blokový objekt na obdĺžnikovom pôdoryse s trojtraktovou dispozíciou. [4] Prízemie malo pôvodne otvorené arkády vo funkcii tržnice. Na poschodí sa nachádzali administratívne miestnosti mestskej rady. Pri barokizácii zamurovali arkády a fasádu barokovo-klasicisticky upravili. [5]

Nad vchodom je pamätná tabuľa s portrétom básnika Juraja Slotu (1819 – 1882), narodeného v Rajci. [6]

Stred mesta tvorí historické štvoruholníkové námestie, do ktorého ústia vždy dve ulice zvierajúce pravý uhol. Toto dominantné, pravidelné námestie so sieťou ulíc vybiehajúcich z jednotlivých zasunutých nároží (čo je typickým znakom stredovekého gotického urbanizmu) vznikalo v 15. a 16. storočí. [7]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 1992. [8]
Súčasný stav a využitie
Stav historickej budovy je veľmi dobrý. Po rekonštrukcii v roku 1992 sú arkády zasklené a radnica slúži ako obradná, koncertná i výstavná sieň. [9]
Samostatne situovaný objekt uprostred námestia. Stojí na Námestí SNP.