Rakovice - Park pri kaštieli
obec Rakovice, okres Piešťany, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Park rozprestierajúci sa okolo kaštieľa bol založený už v 17. storočí. [1] Anglický park bol vybudovaný v roku 1812. Jeho súčasťou sa stal i starší vinohrad. O vznik parku sa zaslúžil rakúsky lekár a botanik Anton Rochel (1770 – 1847). V rokoch 1811 – 1815 pôsobil ako osobný lekár baróna Alojza Medňanského majiteľa kaštieľa v Rakoviciach. [2]

Rybník v areáli záhrady bol vybudovaný v rokoch 1816 – 1817 na mieste močidiel na konope. Do roku 1945 bol jeho súčasťou malý ostrovček. Park bol značne poškodený po prechode frontu v roku 1945. [3]

Vstup do parku kaštieľa je cez trojitú klasicistickú bránu datovanú do 30. rokov 19. storočia s barokizujúcou mrežou. [4] Súčasťou vstupu do parku je malá okrúhla stavba strážnice. V parku okolo kaštieľa sa nachádzajú domáce stromovité a kríkovité dreviny ako i cudzokrajné dreviny (napríklad javor mliečny (Acer platanoides Schwedleri), katalpa bignóniovitá (Catalpa bignonioides), buk lesný (Fagus sylvatica), paulovnia plstnatá (Paulownia tomentosa) a podobne). [5]

Stav parku je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Nachádza sa v centrálnej časti obce.