Pamiatky v okolí Slovenska   späť
Rakúsko / Laxenburg - zámok
História a stavebný vývoj
Historický vývoj osady „Lachsendorf“ začal v 13. storočí a už v roku 1388 bol Laxenburg pod vojvodom Albrechtom III. povýšený na obec s právom usporiadavať trhy. Už v tomto čase bol Laxenburg vďaka blízkosti zámku Schönbrunn uprednostňovaným jarným a letným sídlom cisárskej rodiny. So zámkom rástla aj obec Laxenburg. Cisár a dvor priťahovali do Laxenburgu šľachtu a spoločnosť. Svoj vrchol dosiahol dvorný život v 18. storočí, v časoch Márie Terézie - vystúpenia viedenského dvorného divadla, zábava a turnaje určovali spoločenský život. [1]

Srdcom trhovníckej obce Laxenburg je samozrejme park. Zámok Laxenburg je jedna z najpôsobivejších stavieb v Európe. Park je považovaný za ukážkový príklad historického záhradníckeho umenia 18. a 19. storočia. Cisárovná Mára Terézia a jej vnuk cisár František nechali park rozšíriť na 280 hektárov. Impozantná záhrada je usporiadaná s láskou a hravostou. Popri Modrom dvore existuje množstvo zábavných stavieb, mystických jaskýň, chrámov alebo aj stredovek pripomínajúce cvičisko na usporiadanie turnajov. Najznámejšou budovou v areáli je určite hrad Franzesburg, vystavaný v rokoch 1799 až 1801 a dokončený v roku 1835. Cisár František II. nechal postaviť túto napodobeninu stredovekého rytierskeho hradu na umelom ostrove uprostred zámockého jazera. Vybavenie miesností, ktoré sú dnes sprístupnené ako múzeum, je považované za „pokladnicu Rakúska“. Cisárovná Sisi tu strávila po honosnej svadbe s cisárom Františkom Jozefom svoje medové týždne. Známa bola jej záľuba v dlhých vychádzkach na koni cez lesy Laxenburgu. Na zámku Laxenburg sa narodil jej syn korunný princ Rudolf. [2]

Zámocký park Laxenburg je ako celok pod pamiatkovou ochranou a celý je vykazovaný aj ako oblast Natura 2000. Množstvo atraktívnych rekreačných zariadení ponúka viac ako jednému miliónu hostí za rok vsetko, čo si srdce zažiada. Panoramatická železnička vedie popri mnohých pozoruhodnostiach. Pre deti je popri obrovskom detskom ihrisku v prírode k dispozícii vozenie na vozíku, ktorý ťahá kôň resp. jazdenie na poníkoch. Či už šport (prenájom člnov na zámockom jazere s rozlohou 25 ha), alebo kultúra (prehliadky múzea v hrade Franzensburg resp. na „Vysokej veži“ a cez strechy), alebo kulinárske ponuky gastronómie - Laxenburg ponúka mnohorakosť a flair. [3]

Laxenburg sa v posledných rokoch rapídne vyvíjal k vlastnému prospechu. Vysoká kvalita života, značná hodnota v oblasti voľného času a rekreácie, široko rozvetvené kultúrne prostredie, najlepšia infraštruktúra a uznávané štandardy životného prostredia umožňujú obyvateľstvu a hosťom zažívať komfort. [4]

Stav areálu je dokonalý.

Sezóna v zámockom parku Laxenburg trvá každý rok od Velkej noci až po Pamiatku zosnulých. Samotný park je prístupný po celý rok (platí sa vstupné). Tradícia tohto miesta s celým jeho historickým významom však nie je manifestovaná len samotným zámockým parkom, ale aj mnohými dalšími miestami v tejto oblasti. Laxenburger Kultur-Parcours vedie hosťa na viac ako 50 staniciach nielen cez zámocký park, ale ho oboznámi aj s najvýznamnejšími pozoruhodnostami v celej oblasti. [5]

Farský kostol reprezentuje významný skvost raného rakúskeho baroka. Jeho súčasná podoba vznikla po vojne proti Turkom v roku 1683. [6]

Palác Kaunitz-Wittgenstein pripomína svojím jozefínsko-klasicistickým stvárnením mestský palác Kaunitz-Questenberg vo Viedni; v súčasnosti sídlo International Anti-Corruption Academy IACA. [7]

Grünne-Haus (Zelený dom) je najelegantnejší spomedzi palácov šľachty, kúpila a rozšírila ho Mária Terézia pre svoju dcéru Máriu Kristínu a jej manžela Alberta Sasko-Těšínskeho, v súčasnosti je okrem zámku Blauer Hof (Modrý dvor), pôdou inštitútu International Institute for Applied System Analysis IIASA. [8]

Alebo aj Cisárska železničná stanica - Kaiserbahnhof, ktorá bola vybudovaná v roku 1850 a v rokoch 1999 - 2000 prešla kompletnou renováciou a revitalizáciou a stala sa hlavnou stanicou kyvadlovej železničnej trate Mödling-Laxenburg. Táto jediná zachovaná stanica v Európe, vybudovaná v biedermeierovskom štýle, je v súčasnosti obľúbeným miestom rôznych stretnutí a spoločenských akcií. [9]

Najmodernejší filmový archív Európy má svoj domov v Laxenburgu. Je v nom uschovaných viac ako 120 000 kotúčov najväčšej filmovej zbierky v Rakúsku. Výstavy a retrospektívy rakúskeho filmového archívu majú svoj pôvod v Laxenburgu. Aj konferenčné centrum Conference Center Laxenburg sa stalo neoddeliteľnou súčasťou celkovej ponuky. V historických priestoroch bývalých jedální Nového zámku a zámockého divadla, vytvára prepych cisárskej architektúry v kombinácii s najmodernejšou technikou nezabudnuteľné zážitky. Bez ohľadu na to, či ide o rokovania, slávnostné bankety, plesy alebo koncerty, vždy je zaručený elegantný charakter pohody a pohodlia. [10]

Laxenburg sa nachádza približne 15 km južne od Viedne.
Fotogaléria
Rakúsko / Laxenburg  foto © Jana Lacková 7/2012Rakúsko / Laxenburg  foto © Jana Lacková 7/2012Rakúsko / Laxenburg - Zelený letohrádok foto © Jana Lacková 7/2012Rakúsko / Laxenburg foto © Jana Lacková 7/2012Rakúsko / Laxenburg foto © Jana Lacková 7/2012Rakúsko / Laxenburg  foto © Jana Lacková 7/2012Rakúsko / Laxenburg  foto © Jana Lacková 7/2012Rakúsko / Laxenburg - turnajové ihrisko foto © Jana Lacková 7/2012Rakúsko / Laxenburg foto © Jana Lacková 7/2012Rakúsko / Laxenburg - hrad Franzesburg foto © Jana Lacková 7/2012Rakúsko / Laxenburg - gotický most foto © Jana Lacková 7/2012Rakúsko / Laxenburg - hrad Franzesburg foto © Jana Lacková 7/2012Rakúsko / Laxenburg - hrad Franzesburg foto © Jana Lacková 7/2012Rakúsko / Laxenburg - hrad Franzesburg foto © Jana Lacková 7/2012