Ratnovce - Kostol sv. Margity Antiochijskej
obec Ratnovce, okres Piešťany, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne ranogotický sakrálny objekt z 13. storočia, z ktorého sa zachovala dolná časť veže a obvodové múry. V roku 1695 a 1726 bol prestavovaný. Ide o jednoloďový priestor s presbytériom so štvorcovým pôdorysom a rovným uzáverom, ktorý je spolu so severnou sakristiou zaklenutý valenou klenbou. Loď má rovný strop. Fasády sú hladké, nečlenené. Na západnej strane stojí predstavaná masívna gotická veža so štrbinovými oknami. V roku 1695 bola nadstavaná oktogonálnym trupom. V okne sakristie boli ešte v 60. rokoch 20. storočia gotické mreže. Nad vchodom do sakristie je nápis a datovanie 1695 vzťahujúce sa na prestavbu kostola. [1] Na východnej strane presbytéria je zamurované gotické okno. Pôvodné zastrešenie veže odstránili a v súčasnosti je zakončená nevhodne - akýmsi zúženým ihlanom.

Vnútorné zariadenie je z konca 19. storočia. [2] Kamenná krstiteľnica nezmyselne umiestnená pred kostolom pochádza z polovice 19. storočia.

V polovici 90. rokov 20. storočia prešiel kostol rozsiahlou obnovou.

Nachádza sa v juhovýchodnej časti obce. Stojí na kopci v areáli obecného cintorína.
Fotogaléria
Ratnovce - Kostol sv. Margity Antiochijskej foto © Ľuboš Repta 8/2018Ratnovce - Kostol sv. Margity Antiochijskej foto © Ľuboš Repta 8/2018Ratnovce - Kostol sv. Margity Antiochijskej foto © Ľuboš Repta 8/2018Ratnovce - Kostol sv. Margity Antiochijskej foto © Ľuboš Repta 8/2018Ratnovce - kamenná krstiteľnica z polovice 19. storočia foto © Ľuboš Repta 8/2018