Rešov - Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky
obec Rešov, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1823 – 1826. Opravený bol v roku 1864, 1896 a po roku 1902. Ďalšie opravy prebehli bez vážnejších zásahov. Objekt je jednoloďový so segmentovým uzáverom presbytéria a do západného priečelia situovanou predstavanou vežou, vo vnútornom a vonkajšom vybavení riešený podľa analógií východoslovenských kostolov projektovaných stavebnou kanceláriou Komory. Vysoká sedlová strecha lode a gotizujúci ihlanec veže z roku 1896 alebo 1902 nezodpovedajú barokovo-klasicistickému charakteru stavby. Fasáda je členená lizénami a segmentovo zakončenými oknami. V klenáku hlavného portálu je letopočet 1823. [1]

Hlavný oltár s predstavaným ikonostasom je klasicistický z čias stavby kostola, opravený v roku 1864. Kazateľnica je klasicistická z 20. rokov 19. storočia. [2]