Cintoríny civilné   späť
Revúca - Mestský cintorín
obec Revúca, okres Revúca, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Mestský cintorín je dôležitým miestom histórie Revúcej, kde sú pochované významné osobnosti cirkevného, národného, duchovného a spoločenského života. Mnohé z nich sa natrvalo zapísali nielen do dejín mesta Revúca a regiónu Gemer-Malohont, ale stali sa aj súčasťou histórie celej krajiny. [1]

Na cintoríne odpočívajú slovenskí národovci Samuel Reuss, Samuel Ormis, Július Botto, ktorých hroby boli vyhlásené za národné kultúrne pamiatky. Ďalej sú na cintoríne pochované ďalšie významné osobnosti slovenského národného života - Ľudovít Adolf Reuss, Adolf Titus Reuss, Ing. Július Gustáv Reuss, Matej Nandrássy, Karol Pavol Štefančok, Jozef Kvetoslav Holub, Ján Kordoš. Svoje hroby majú na cintoríne i študenti Prvého slovenského gymnázia Rudolf Viest, Martin Čech, Gustáv Viest a Mária Remenyiková, rod. Bohuráthová. [2]

Stav cintorína je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Nachádza sa v severozápadnej časti mesta.