Rimavica (Lehota nad Rimavicou) - Evanjelický kostol
obec Lehota nad Rimavicou, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Tolerančný barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1796. Renovovaný bol v roku 1818 a 1924. Veža bola opravená v roku 1956. Ide o jednoloďovú stavbu s polkruhovým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. V lodi je rovný strop s fabiónmi. Fasády sú členené lizénami a podstrešnou rímsou. [1] Veža je krytá štíhlou barokovou cibuľou s laternou.

Neoklasicistický oltár s obrazom Poslednej večere je z roku 1854, renovovaný bol v roku 1924. Drevený chór popri troch stenách lode je barokový z roku 1796 a zhotovili ho M. Šafarovský a T. Chudík, mlynár. Organ z roku 1855 je od organára K. Kiszelyho z Banskej Bystrice. [2]

Prístup
Lehota nad Rimavicou je obec na Slovensku v okrese Rimavská Sobota. Obec vznikla v roku 1957 zlúčením obcí Rimavica a Rimavská Lehota.