Rohožník - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
Rárbok
obec Rohožník, okres Malacky, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1857 – 1860. Jednoloďový sakrálny priestor, ktorý je v interiéri a exteriéri riešený v poňatí romantického historizmu. [1] Veža umiestnená nad hlavnou fasádou je ukončená ihlanom.

Podľa iného zdroja dal sakrálny objekt postaviť gróf Pálffy v roku 1858 – 1859. Je postavený v novorománskom slohu. Keď sa staval nový, starý kostol stál na tom istom mieste. Z kameňa starého kostola postavili ohradu okolo nového. Na znak, že tam bol aj cintorín, postavili farníci jeden náhrobný kameň k múru kostola. [2]

15. augusta 1860 bol kostol zasvätený Nanebovzatiu Panny Márie. Postupne sa začalo nakupovať vybavenie ako obrazy krížovej cesty, zvony a v roku 1930 interiér namaľoval maliar z Malaciek. Neskôr boli dodané farebné sklá a zavedené elektrické osvetlenie. V roku 1984 – 1988 bol urobený aj elektrický pohon zvonov. [3]

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. [4]

Fotogaléria
Rohožník - Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 3/2014Rohožník - Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Jana Lacková 6/2017Rohožník - Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Jana Lacková 6/2017Rohožník - Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Jana Lacková 6/2017Rohožník - Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Jana Lacková 6/2017Rohožník - Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Jana Lacková 6/2017Rohožník - Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Jana Lacková 6/2017Rohožník - Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Jana Lacková 6/2017Rohožník - pomník pri kostole foto © Jana Lacková 6/2017Rohožník - pomník pri kostole foto © Jana Lacková 6/2017