Rohožník - Synagóga
obec Rohožník, okres Malacky, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Drobná synagóga patrí k najkrajším príkladom rurálnej synagogálnej architektúry na Slovensku. Pochádza z 19. storočia (uvádza sa aj rok 1902). Má valbovú strechu a polkruhové okná. Jednoduchá štvorosová stavba na obdĺžnikovom pôdoryse je do ulice obrátená východnou stranou s rizalitom, za ktorým bol pôvodne umiestnený svätostánok. Objekt sa dlho využíval ako sklad pohrebníctva, nedávno ho obnovili na kultúrne účely. [1]

Pamiatka prešla stavebnou obnovou, ale z jej interiéru sa však veľa nezachovalo. Ojedinelým prvkom je drevená stena s vyrezávaným dekórom, ktorá patrila k ženskej galérii na západnej strane modlitebnej siene. Na fasáde je umiestnená pamätná tabuľa venovaná obetiam holokaustu. [2]

Stav synagógy je veľmi dobrý. Slúži ako stánok kultúry.
Stojí na námestí v strede obce.
Fotogaléria
Rohožník - Synagóga foto © Jana Lacková 6/2017Rohožník - Synagóga foto © Jana Lacková 6/2017Rohožník - Synagóga foto © Jana Lacková 6/2017Rohožník - Synagóga foto © Jana Lacková 6/2017Rohožník - Synagóga foto © Jana Lacková 6/2017Rohožník - Synagóga (v pozadí zvonica) foto © Jana Lacková 6/2017
[2] Kolektív autorov: Synagógy. Bratislava: DAJAMA, 2013. s. 44.