Rokytov pri Humennom - Chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky
Humenský Rokytov, Humeniansky Rokytov
obec Rokytov pri Humennom, okres Humenné, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1820. [1] Podľa iného zdroja je datovaný do roku 1777. Niektoré materiály uvádzajú aj existenciu dreveného sakrálneho objektu, ktorý vyhorel a na jeho mieste bol postavený terajší chrám. [2] Je to murovaná stavba typu kostolov projektovaných pre východoslovenskú oblasť staviteľským úradom Komory koncom 18. storočia. Ide o trojpriestorový kostol s presbytériom, takmer štvorcovou loďou a otvoreným podvežím na spôsob babinca. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou, v lodi sa nachádza krížová klenba. Fasády členia pilastre a profilovaná podstrešná rímsa. [3]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v inventári kostola uvádza barokový kalich z roku 1714. [4]

Kostol je ohradený múrom s polkruhovým portálom. Do juhozápadnej časti múru je vstavaná zvonica s murovaným základom a otvorenou drevenou konštrukciou. [5]

Obec vznikla zlúčením Humenského a Zbudského Rokytova v roku 1970.