Rozhanovce - renesančná kúria
obec Rozhanovce, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Renesančná kúria postavená v polovici 17. storočia. Upravovaná bola začiatkom a koncom 19. storočia. Kúria je do svahu stavaná obdĺžniková bloková dvojtraktová stavba, z dvorovej časti s priebežnou kedysi otvorenou arkádovou chodbou (dnes zasklenou), ktorá sa v tretine dĺžky rozširuje predstavaným portikom. Portikus s polkruhovo zakončenými otvormi je členený lizénovým rámom a má na strieške malú cibuľku. Trakt obrátený k svahu je na zvýšenom prízemí a po celej dĺžke fasády zosilnený novými zošikmenými operákmi. [1]
Rekonštrukcia.

Rozhanovce – kúria (č. ÚZPF 10091/0) – čiastkový architektonicko-historický výskum fasád - rok 2014. Autori: Mgr. Luboš Kürthy, Mgr. Barbora Glocková. [2]

Stav historického sídla je veľmi dobrý. V kúrii sídli Obecný úrad.
Stojí v centre obce (pri kostole).
Fotogaléria
Rozhanovce - renesančná kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - renesančná kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - renesančná kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - renesančná kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - renesančná kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - renesančná kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - renesančná kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - renesančná kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Rozhanovce - renesančná kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012