Roztoky - Chrám sv. Demetria mučeníka
Roztoka
obec Roztoky, okres Svidník, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol s neskorobarokovými prvkami postavený v roku 1848 v duchu tereziánskych východoslovenských murovaných sakrálnych stavieb. Jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Vonkajšie architektonické riešenie zdôrazňuje strechu s troma barokovými vežičkami. [1] Fasády sú členené lizénovým rámovaním a segmentovo ukončenými oknami. Veža je krytá barokovou cibuľou s laternou. Okolo kostola sa nachádza ohradný múr.

Ikonostas je z polovice 18. storočia, dvojetážový, hore zakončený rokokovými kartušami, umiestnenými po štyroch z oboch strán ornamentálne riešeného Ukrižovania. Na celom ikonostase aj na cárskej bráne sú rokokové ornamenty. Hlavný oltár za ikonostasom je rokokový z polovice 18. storočia, s bohatou vyrezávanou rokajovou a úponkovou ornamentikou, má ústredný obraz Snímanie z kríža v rustikálne empírovej maľbe zo začiatku 19. storočia. Na hlavnom oltári sú rokokové trojramenné úponkové svietniky. [2]