Ružomberok - Mariánsky stĺp
obec Ružomberok, okres Ružomberok, Žilinský kraj
Novobarokový stĺp z roku 1858. Sochu pravdepodobne vytvoril Alexander Belopotocký. [1]

Pieskovcový trojboký pilier a jeho štvorboký podstavec majú konkávne vybraté steny, pilier v dolnej časti zdobia zalomené volúty, v hornej časti ho zakončuje profilovaný prstenec a abakus. Na čelnej strane na kovovej konzole s volútami visí laterna. Pódium so štyrmi schodíkmi je oplotené železným tyčovým kovaným plotom. [2]

Na vrchole piliera je kamenná pozlátená neskorobaroková socha Panny Márie Immaculaty z konca 18. storočia, ktorá stojí na zemeguli ovinutej pozláteným hadom. Pomerne mohutná postava má pokojný postoj, odetá je do širokého mierne dynamizovaného rúcha s bohatými záhybmi, ruky sa dotýkajú hrude. Okolo hlavy má socha gloriolu s dvanástimi hviezdičkami. [3]

Mariánsky stĺp s umelecky kvalitnou sochou je jediným monumentálnym exteriérovým sochárskym dielom z 18. a 19. storočia v regióne. [4]

Stav pamiatky je dobrý.
Námestie Andreja Hlinku. Stojí na okraji parčíka.
Poznámky
[1] KOSOVÁ, Katarína et al.: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Ružomberok. Bratislava: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky a Slovart, 2008. s. 111.
[2 - 4] KOSOVÁ, Katarína et al.: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Ružomberok. s. 111.