Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora 10)
obec Ružomberok, okres Ružomberok, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Rozsiahla novobaroková budova s arkiermi a datovaním 1907 – 1908 v štíte, tvarovaním fasády sledujúca ohyb uličnej čiary. Pôvodne bola postavená pre slúžnodvorský úrad, po roku 1918 v nej sídlil Okresný úrad. Mestský palác tvorí dominantu ulice. [1]
Stav historickej budovy je dobrý.
Ulica Podhora 10.
Fotogaléria
Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Mestský palác (ulica Podhora č. 10) foto © Viliam Mazanec 7/2017
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Ružomberok. Bratislava: Pamiatkový úrad a Slovart, 2008. s. 71.