Ružomberok - Piaristické gymnázium
obec Ružomberok, okres Ružomberok, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Solitérna stavba z roku 1888, súčasť komplexu Piaristického kolégia. Školská stavba – budova osemročného gymnázia s klasicistickou architektúrou postavená mestom nahradila pôvodnú budovu piaristickej školy z roku 1735. Je to dvojpodlažná budova s trojtraktovou dispozíciou so strednou chodbou a centrálnym dvojramenným schodiskom. [1]

V dobe vzniku to bola jediná škola svojho druhu pre Liptov, Oravu a Turiec. Počas existencie školy ju navštevovali významné osobnosti Slovenska, napríklad A. Bernolák, K. F. Palma, A. Radlinský, F. Skyčák, V. Javorka, príslušníci rodín Makovických, Houdekovcov, Krčméryovcov, L. Nádaši-Jégé, A. Hlinka, I. Grebáč-Orlov, E. Bohúň, V. Šrobár, Ľ. Fulla, P. Zván, J. Budaváry-Krička, K. Sidor, F. Kafenda a mnoho ďalších. [2]

Rekonštrukcia.

Komplexná obnova bola uskutočnená v rokoch 1984 - 1985. Obnova fasád a adaptácia interiéru prebehla v roku 2004. [3]

Stav pamiatky je veľmi dobrý. Slúži svojmu účelu.

V rokoch 2004 - 2013 bola budova sídlom rektorátu Katolíckej univerzity. Aj v súčasnosti ju pre svoje účely využíva Katolícka univerzita v Ružomberku. Sídli v nej Fakulta zdravotníctva. [4]

Námestie A. Hlinku č. 1159/60 - Park Jána Pavla II.
Fotogaléria
Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017Ružomberok - Piaristické gymnázium foto © Viliam Mazanec 7/2017