Šaca (Košice) - Slávikov mlyn
História a stavebný vývoj
Vodný mlyn postavený koncom 19. storočia. Ďalšími prístavbami ho doplnili v roku 1925. Pôdorys pôvodnej stavby bol obdĺžnikový, po rekonštrukcii nadobudol podobu v tvare písmena L. Vnútro mlyna je rozdelené dvoma vloženými drevenými stropmi na tri podlažia. V prízemí sa nachádzajú transmisie, na prvom poschodí samotný mlyn, sitá a ostatné strojové vybavenie, na druhom poschodí sú rozvody výťahov. Pohon mlyna obstarávali dve vodné kolesá. Náhon na centrálnu transmisiu bol pastorkovým prevodom. Počas nedostatku vody poháňal mlyn výbušný motor. V severnej časti boli umiestnené štyri drevené piesty na trepanie konopí a ľanu. Výťahy a rozvody zrna a múky sú drevené s vnútorným oplechovaním. Vstupné vráta do mlyna sú na južnej fasáde. [1]
Stav technickej pamiatky nie je veľmi dobrý.
Stojí blízko klasicistického kaštieľa.
Fotogaléria
Šaca (Košice) - Slávikov mlyn foto © Marek Marcinčák 2/2018Šaca (Košice) - Slávikov mlyn (pohľad od kaštieľa) foto © Viliam Mazanec 2/2021Šaca (Košice) - Slávikov mlyn (pohľad od kaštieľa) foto © Viliam Mazanec 2/2021Šaca (Košice) - Slávikov mlyn (pohľad od kaštieľa) foto © Viliam Mazanec 2/2021Šaca (Košice) - Slávikov mlyn (pohľad od kaštieľa) foto © Viliam Mazanec 2/2021Šaca (Košice) - Slávikov mlyn (pohľad od kaštieľa) foto © Viliam Mazanec 2/2021Šaca (Košice) - Slávikov mlyn foto © Viliam Mazanec 2/2021Šaca (Košice) - Slávikov mlyn foto © Viliam Mazanec 2/2021Šaca (Košice) - Slávikov mlyn foto © Viliam Mazanec 2/2021Šaca (Košice) - Slávikov mlyn foto © Viliam Mazanec 2/2021Šaca (Košice) - Slávikov mlyn foto © Viliam Mazanec 2/2021Šaca (Košice) - Slávikov mlyn foto © Viliam Mazanec 2/2021Šaca (Košice) - Slávikov mlyn foto © Viliam Mazanec 2/2021Šaca (Košice) - Slávikov mlyn foto © Viliam Mazanec 2/2021Šaca (Košice) - Slávikov mlyn foto © Viliam Mazanec 2/2021
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Šaca. 730. výročie prvej písomnej zmienky. Košice-Šaca: Mestská časť, 2005. s. 23 - 24.