Šarkan
obec Šarkan, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kúria postavená na začiatku 19. storočia. Jednopodlažná budova na obdĺžnikovom pôdoryse, ktorá mala nad vstupným portálom portikus s ťažkým tympanónom. [1] Historické sídlo bolo celé desaťročia opustené a chátralo. Z pôvodnej stavby ostali iba obvodové múry zarastené krovím.

Kúria v Šarkane bola postavená v roku 1827 rodinou Kollerovcov. Dňa 3. mája 1827 Imre Héya predal polovičku svojho panstva Kollerovi, ktorý vlastnil panstvá v Kravanoch nad Dunajom a vo Veľkých Ludinciach. Kollerovci vtedy postavili kúriu, umiestnenú na 15 akrovom pozemku s anglickými záhradami. Majetok Kollerovcov zdedil Lajos Boronkay s manželkou. Ich syn Jenő Boronkay koncom storočia prestaval kúriu ako aj kostol v obci v neogotickom slohu. [2]

V roku 1916 najväčšiu časť majetku Koller predal Ferencovi Lédererovi a na udržiavanie kostola nechal 20 000 korún. Ferenc Léderer sa v roku 1918 stal obeťou revolúcie. Majetok zdedila Mária Lédererová, od ktorej ho v roku 1928 odkúpili Rennerovci. V roku 1942 zdedil majetky maloletý Peter Renner. Už v roku 1945 mu ich zhabali. [3]

Miestni poznajú kúriu pod názvami Kúria Rennerovcov či Šarkanský kaštieľ. [4] Zaujímavé a jedinečné je oplotenie v historizujúcom romantickom slohu, ktoré sa tiahne po jeho východnej strane. Má nízke okrúhle bašty.

V roku 2011 kúpila ruinu kúrie spoločnosť MORUS KALMAY VINOHRADNÍCTVO VINÁRSTVO, s.r.o., ktorá zvyšky historickej stavby zrekonštruovala, zväčšila a pod názvom HOTEL CHÂTEAU ŠARKAN v roku 2014 spustila do prevádzky. [5]

Stav „kúrie“ je veľmi dobrý. Slúži ako hotel.