Šaštín (Šaštín-Stráže)
obec Šaštín-Stráže, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Masívna, pôvodne renesančno-baroková stavba z prvej polovice 17. storočia. V roku 1736 bol kaštieľ adaptovaný na manufaktúru a v 60-tych rokoch 19. storočia prestavaný na cukrovar. Pri prvej adaptácii pravdepodobne neboli urobené väčšie zásahy do vnútornej dispozície kaštieľa, došlo k nim až pri neskoršej prestavbe. Napriek veľkým dispozičným zmenám zostal objekt v exteriéri v podstate nedotknutý, lebo v obryse a hmote pôsobí aj dnes dojmom renesančno-barokovej stavby. [1]
Rekonštrukcia a adaptácia. Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia.
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. V 20. storočí sa do kaštieľa vrátila textilná výroba. Sídlila v ňom Trikota, n.p. V 90-tych rokoch prešiel kaštieľ do súkromného vlastníctva a v jeho priestoroch sídli firma, ktorá sa tiež venuje textilnej výrobe.
Stojí v severnej časti obce.