Seňa - synagóga
obec Seňa, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Prvá zmienka o synagóge je z roku 1828. Po druhej svetovej vojne spustla a nakoniec bola zbúraná. [1]

Synagógu postavili z nepálených tehál, mala šindľovú strechu, vchod sa nachádzal na južnej strane. Budova mala rozmery 10 x 15 metrov. Vybavenie interiéru bolo podľa židovských náboženských predpisov. K svätostánku viedlo päť schodov, na vrchnej časti archy zmluvy bolo vyrytých desať božích prikázaní, tabuľu podopierali levy. Nad vestibulom bol balkón, na ktorom sedeli ženy. Schody na balkón boli drevené a viedli z vonkajšej strany sakrálneho objektu. Vedľa vchodu bol medený kijor – kaďa na rituálne umývanie rúk. [2]

Podľa niektorých údajov mala synagóga menšiu, oddelenú časť (kis templom – malý chrám), v ktorej sa náboženské obrady vykonávali v zime. V lete menšia synagóga slúžila ako židovská škola a sídlil v nej malemed (učiteľ), ktorý vyučoval deti. [3]

Nachádzala sa na severnej strane križovatky hlavnej cesty, vedúcej na železničnú stanicu. [4]
Poznámky
[1 - 4] SZABÓ, Štefan – SZABÓOVÁ, Silvia – ŠUCHTA, Jozef: Abovské chodníčky - príroda.história.kultúra. Košice: Občianske združenie SOSNA, 2002. s. 46.