Silická Brezová - Kalvínsky kostol
Borzová, Boršová
obec Silická Brezová, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v 16. storočí, spomína sa aj rok 1637. Osobitne stojí klasicistická veža so štvorcovým pôdorysom pochádzajúca zo začiatku 19. storočia. [1] V roku 1789 bol kostol rozšírený východným smerom. V roku 1876 bola pristavaná južná predsieň. [2] Ide o sieňový priestor s obdĺžnikovým pôdorysom, bez veže a s rovným uzáverom. Bohoslužobná miestnosť je krytá kazetovým stropom. Interiér z troch strán obieha protestantská drevená maľovaná empora. Vonkajšia architektúra blokového charakteru je úplne hladká, len na južnej strane prelomená oknami. [3] Predsieň je dekorovaná štukovým rastlinným motívom a vročením 1876. [4]

V blízkosti kostola stojaca masívna trojpodlažná hranolová klasicistická veža členená lizénovým rámovaním je krytá mohutnou barokovou laternovou baňou. Zvukové okná a vstup sú polkruhovo zakončené.

Drevená ľudová maľovaná kazateľnica má na okraji rezonančnej striešky vyrezávané štítky. [5] Vyhotovil ju stolár Pavol Bede v roku 1788. [6] Lavice s čelnými parapetmi, pomaľovanými kvetmi a ľudovou ornamentikou sú z prvej polovice 18. storočia. Drevená empora spočívajúca na točitých maľovaných drevených stĺpoch má pomaľovaný parapet, ktorého jednotlivé polia majú štylizované rastlinné ornamenty na spôsob neskororenesančných ľudových prác z čias okolo roku 1700. [7]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 na chóre spomína zvyšky starých, rýdzo funkčných lavíc archaickej konštrukcie, o ktorých tvrdí miestna tradícia, že sú husitské. Stallum s ľudovou maľbou je z 18. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku ďalej uvádza truhlicu pomaľovanú ľudovým ornamentom z 18. storočia. V inventári kostola uvádza cínový kalich z 18. storočia a cínovú konvicu z roku 1788. [8]

Zvony vo veži sú z roku 1834 a 1855. [9]

Na severovýchodnej fasáde je umiestnená pamätná tabuľa padlých hrdinov z prvej a druhej svetovej vojny. [10]

Stojí v centrálnej časti obce.