Šimonovce - Kalvínsky kostol
obec Šimonovce, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne barokovo-klasicistický kostol s neskoroklasicistickou vežou postavený v roku 1790 na staršom základe bez veže, ktorú doplnili až v roku 1858. Sieňový priestor s rovným uzáverom, zaklenutý pruskými klenbami. Pred severným portálom je obdĺžniková predsieň s pruskou klenbou. Predstavaná veža je v spodnej časti otvorená arkádami a stojí na pilieroch. [1] V hornej časti je osemboká a nižšie štvorboká.

Kazateľnica je rokoková z roku 1790. [2]

Fotogaléria
Šimonovce - Kalvínsky kostol foto © Ladislav Luppa 6/2015Šimonovce - Kalvínsky kostol foto © Ladislav Luppa 6/2015Šimonovce - Kalvínsky kostol foto © Ladislav Luppa 6/2015Šimonovce - Kalvínsky kostol foto © Ladislav Luppa 6/2015Šimonovce - Kalvínsky kostol foto © Ladislav Luppa 6/2015Šimonovce - Kalvínsky kostol (pamätná tabuľa padlým v prvej svetovej vojne) foto © Ladislav Luppa 6/2015Šimonovce - Kalvínsky kostol foto © Ladislav Luppa 6/2015Šimonovce - Kalvínsky kostol foto © Ladislav Luppa 6/2015
[1] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku III. Bratislava: Obzor, 1969. s.245.