Skalica - Secesný dom (Slovenský kultúrny dom)
obec Skalica, okres Skalica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Slovenský kultúrny dom bol postavený podľa projektu architekta Dušana Jurkoviča v roku 1905. [1] Jurkovič sa inšpiroval ľudovým staviteľstvom. [2] Dom je secesná dvojpodlažná stavba s veľkou divadelnou sieňou, ktorej oponu maľoval A. A. Frolka. Na stenách interiéru sú ďalšie Frolkove maľby s figurálnou tématikou, niektoré sú od Jozefa Úprku. Na fasáde je nástenná dekorácia od Mikoláša Aleša s figurálnou maľbou a dekoratívnym nápisom. Na poschodí bol byt Pavla Blahu. [3] Tento skalický rodák, lekár, národovec stál pri zrode myšlienky výstavby objektu. Niekoľko miestností v ňom bolo určených pre národopisné zbierky Blahu, ktoré sa stali základom k vytvoreniu regionálneho múzea. [4]

Secesná budova patrí medzi najzaujímavejšie stavby v meste. Zachovala sa v pôvodnom stave. [5]

Rekonštrukcia.

V roku 2005 sa v rámci storočnice stavby uskutočnila jej pomerne rozsiahla rekonštrukcia v interiéri aj exteriéri. V rámci toho bola kompletne reinštalovaná stála expozícia Záhorského múzea. [6]

Stav historickej budovy je veľmi dobrý.

Dodnes sa v secesnom dome sústreďuje kultúrny život. V časti prvého poschodia sa nachádza stála expozícia Záhorského múzea a galéria Júliusa Koreszku. [7]

Stojí v centre mesta.
Fotogaléria
Skalica - Secesný dom (Slovenský kultúrny dom) foto © Hana Farkašová 11/2013Skalica - Secesný dom (Slovenský kultúrny dom) foto © Hana Farkašová 11/2013Skalica - Secesný dom (Slovenský kultúrny dom) foto © Hana Farkašová 11/2013Skalica - Secesný dom (Slovenský kultúrny dom) foto © Hana Farkašová 11/2013Skalica - Secesný dom (Slovenský kultúrny dom) foto © Hana Farkašová 11/2013Skalica - Secesný dom (Slovenský kultúrny dom) foto © Hana Farkašová 11/2013Skalica - Secesný dom (Slovenský kultúrny dom) foto © Hana Farkašová 11/2013Skalica - Secesný dom (Slovenský kultúrny dom) foto © Hana Farkašová 11/2013Skalica - Secesný dom (Slovenský kultúrny dom) foto © Hana Farkašová 11/2013Skalica - Secesný dom (Slovenský kultúrny dom) foto © Hana Farkašová 2/2015Skalica - Secesný dom (Slovenský kultúrny dom) foto © Hana Farkašová 2/2015