Skároš - Kalvínsky kostol
Eskároš
obec Skároš, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Objekt bol postavený koncom 18. storočia ako tolerančná modlitebňa bez veže. Neskôr bol upravovaný a v roku 1932 úplne prestavaný. Kostol je sieňový priestor s rovným stropom a drevenou emporou, podopretou z troch strán vyrezávanými točenými stĺpmi. Vonkajšia architektúra má odseknuté hrany na nárožiach. Priečelie je s nižšou vežou, do polovice hranolovou a z troch strán krytou pultovou strieškou, z ktorej vyrastá horná časť veže so zvukovými arkadámi a raz zalomenou stanovou strechou. [1]
Stojí v severovýchodnej časti obce. Nachádza sa v akomsi centrálnom uzle obce.
Fotogaléria
Skároš - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 7/2012Skároš - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 7/2012