Sklené Teplice - Kostol sv. Lukáša
Sklenô nad Hronom, Sklenô
obec Sklené Teplice, okres Žiar nad Hronom, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1807 – 1811. Jednoloďová stavba so segmentovým uzáverom presbytéria a vežou vstavanou do štítového priečelia. V interiéri sú pruské klenby. Klasicistická fasádová úprava má bohato vybavené štítové priečelie. [1] Veža je krytá zvonovitou prilbou.

Dva bočné klasicistické oltáre zo začiatku 19. storočia rovnakého riešenia sú komponované ako pendanty. Kazateľnica a krstiteľnica sú klasicistické zo začiatku 19. storočia. Voľný obraz sv. Lukáša (z pôvodného hlavného oltára) v luiséznom ráme je z prvej polovice 19. storočia. Voľná plastika Immaculaty je rokoková z druhej polovice 18. storočia. [2]