Slanské Nové Mesto - Chrám sv. Ducha
obec Slanské Nové Mesto, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Neoklasicistický kostol postavený v roku 1868. Po vojnovom poškodení ho v roku 1950 obnovili. Je to jednoloďová stavba s polygonálnym uzáverom presbytéria a do štítového priečelia vstavanou vežou., ktorej trup sa uplatňuje za rovnou atikou priečelia s letopočtom. [1] Veža je zakončená baňatou strechou.

Hlavný oltár baldachýnového typu v neoklasicistickom slohu je z čias stavby kostola. Bočné oltáre z konca 19. storočia sú neoklasicistické, rovnako riešené, s obrazmi Narodenia a Ukrižovania od Vajdu. Neoklasicistická kazateľnica z konca 19. storočia je poňatá romanticky a na zadnej strane má obraz Dobrého pastiera, na výplňových plochách parapetu sú obrazy evanjelistov, pravdepodobne tiež od Vajdu. Voľný obraz Vzkriesenie je z konca 19. storočia. [2]