Slaská - Kostol sv. Havla
obec Slaská, okres Žiar nad Hronom, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol postavený v 15. storočí. Prestavaný bol začiatkom 16. storočia a obnovený v roku 1654, keď dostal masívnu vežu a opevnenie. Kostol je jednoloďová stavba so západnou predstavanou vežou a polygonálnym uzáverom presbytéria, ktoré je zaklenuté sieťovou štukovou klenbou. Loď je zaklenutá krížovou klenbou so štukovými hrebienkami. Kostol bol opevnený obranným múrom. Z pôvodného opevnenia z roku 1654 sa zachovala kruhová bašta so strelným otvorom, používaná neskoršie ako osárium. [1]

V severnom múre presbytéria je osadená renesančná kamenná krstiteľnica zo 17. storočia. Závesný obraz Sedembolestnej Panny Márie v luiséznom ráme je z čias okolo roku 1800. Drevený kríž je z 19. storočia. Monštrancia je baroková z roku 1703. [2]

Stav kostola je veľmi dobrý. Slúži svojmu účelu. Vedľa kostola je cintorín.
Nachádza sa v juhozápadnej časti obce. Stojí na miernom návrší.
Fotogaléria
Slaská - Kostol sv. Havla foto © Caroline Turazová 7/2013Slaská - Kostol sv. Havla foto © Ľuboš Repta 5/2016Slaská - Kostol sv. Havla foto © Ľuboš Repta 5/2016Slaská - Kostol sv. Havla foto © Ľuboš Repta 5/2016Slaská - Kostol sv. Havla foto © Ľuboš Repta 5/2016Slaská - Kostol sv. Havla foto © Ľuboš Repta 5/2016Slaská - Kostol sv. Havla foto © Ľuboš Repta 5/2016Slaská - Kostol sv. Havla foto © Ľuboš Repta 5/2016Slaská - Kostol sv. Havla foto © Ľuboš Repta 5/2016