Sliepkovce - Kostol Premenenia Pána
Slipkovce
obec Sliepkovce, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Historizujúca stavba s renesančne chápanou vežou, postavená v roku 1922. Jednoloďová dispozícia s polygonálnym oltárnym uzáverom a s mierne predstavanou vežou, situovanou do štítového priečelia. Nad rustikovaným kamenným portálom, mierne lomeným, je dvojica okien, od päty oblúka vyložených klenákmi. Nad kordónovou rímsou je trojhranný frontón s božím okom. Veža je zastrešená neorenesančnou laternovou prilbou. [1] V exteriéri sú dekoratívne oporné piliere.

Architektúra hlavného oltára bola zhotovená A. Heflerom z Bardejova. Oltárny obraz, s motívom Nanebovstúpenia Pána, technikou oleja na plátne, vyhotovil významný maliar z Michaloviec Teodor Jozef Mousson. Je tiež autorom obrazu Kristus v Getsemanskej záhrade, ktorý dodnes zdobí interiér kostola. [2]

Sliepkovce patria pod rímskokatolícku farnosť Budkovce, odkiaľ prichádza slúžiť sväté omše, minimálne dvakrát týždenne, miestny farár. Pre gréckokatolíckych veriacich sa slúži raz za dva týždne sv. liturgia, ktorú celebruje farár z gréckokatolíckej farnosti Lastomír. [3]