Slovany - Evanjelický kostol
Sloväny
obec Slovany, okres Martin, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Jednoduchá obdĺžniková stavba z obdobia okolo roku 1920, s predstavanou vežou, rovným oltárnym uzáverom i rovným stropom. Fasády sú členené polkruhovo zakončenými oknami. [1] Veža je krytá ihlanovou strechou.

Oltár s obrazom Nanebovstúpenie Pána od J. Rusňáka (1934). [2]

Už začiatkom roku 1912 vznikla myšlienka na stavbu modlitebne. V Slovanoch sa konala finančná zbierka na výstavbu objektu. Dňa 3.3.1912 bol zakúpený pozemok od Pavla a Petra Zimanovcov, kde mala modlitebňa stáť. [3]

V roku 1934 bol zakúpený nový pozemok od Antónie Bakošovej rod. Pohánka a od Jána Šrameka s manželkou. Predtým zakúpený pozemok bol odpredaný. V tom istom roku sa začala samotná výstavba kostola. [4]

Dňa 18.04.1934 prijal staviteľ Gejza PAVONI zo Štubnianskych Teplic (Turčianske Teplice) dohodu na vykonanie stavby modlitebne. Mal postaviť malú modlitebňu s malou vežičkou – Evanjelický kostol v Slovanoch. [5]

Posviacka kostola sa konala 7.10.1934 (prvú októbrovú nedeľu po Michalovi). Výstavbou kostola sa splnil dlhoročný sen evanjelikov žijúcich v Slovanoch a blízkom okolí, na výstavbe ktorého mal významné zásluhy dlhoročný kurátor Michal Kubín. [6]