Slovany - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie
obec Slovany, okres Martin, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková mariánska kaplnka postavená v 18. storočí. Malý sakrálny objekt je do priestoru otvorený širokým portálom s polkruhovým ukončením vyplneným železnými mrežovými dvojkrídlovými dverami. Nad nimi je reliéf kríža a nad ním nika so zvlnenými stranami. [1] Fasády sú hladké.

Interiér je zaklenutý valenou klenbou. Murovaná menza je vstavaná do polkruhového oltárneho uzáveru. Na menze je malá polychrómovaná ľudová socha Piety. [2]

Kaplnka nie je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Stojí po ľavej strane cesty zo Slovian do Ležiachova v tieni dvoch starých košatých líp. [3]
Poznámky
[1] REŤKOVSKÁ, Adriana: Súbor drobnej sakrálnej architektúry a prícestných sôch v Kláštore pod Znievom. In: Monumentorum Tutela. Ochrana pamiatok 26. Bratislava: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky, 2016. s. 104.
[2] REŤKOVSKÁ, Adriana: Súbor drobnej sakrálnej architektúry a prícestných sôch v Kláštore pod Znievom. s. 104.
[2] REŤKOVSKÁ, Adriana: Súbor drobnej sakrálnej architektúry a prícestných sôch v Kláštore pod Znievom. s. 103 - 104.