Slovenská Kajňa - Kostol Najsvätejšej Trojice
Slovenská Krajná, Slovenská Krajňa
obec Slovenská Kajňa, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1925 na mieste starého chrámu v historizujúcom slohu, ktorého prvky sa odvodzujú z domácej architektonickej tradície. Je to jednoloďová stavba kedysi so segmentovým zakončením presbytéria, severnou sakristiou a západnou vstavanou vežou. Loď je zaklenutá valenou klenbou, ostatné priestory majú rovná stropy. Hladká fasáda je členená podstrešným oblúčikovým vlysom a polkruhovo zakončenými oknami, ktoré majú štukované šambrány. Veža s pseudogotickými prvkami má ihlancovitú strechu, ktorá sedí na trojhranných štítoch vežovej fasády. [1] Sakrálny objekt rozšírili prístavbou.

Nástenné maľby interiéru sú z roku 1927 od J. Kasaniča. [2]

Fotogaléria
Slovenská Kajňa - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Vladimír Bodnár 7/2019Slovenská Kajňa - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Vladimír Bodnár 7/2019Slovenská Kajňa - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Vladimír Bodnár 7/2019Slovenská Kajňa - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Vladimír Bodnár 7/2019