Smižany - Evanjelický kostol
obec Smižany, okres Spišská Nová Ves, Košický kraj
História a stavebný vývoj
V Smižanoch na začiatku 30. rokov 20. storočia vznikla zvláštna situácia. V súvislosti s novými zvonmi v rímskokatolíckom kostole nastali v obci spory o zvonenie na nich pri pohreboch. Pôvodná dohoda sa dodržiavala, takže tým, ktorí na ne neprispeli, sa zvonilo len jedným zvonom. Dotklo sa to miestnych evanjelikov, z ktorých na nové zvony prispel iba jeden. Evanjelici sa preto rozhodli, že si postavia zvonicu so zvonmi. Idea zvonice sa napokon rozšírila na postavenie evanjelického kostola. [1]

V roku 1932 bol postavený kostol s vežou pre evanjelikov, podľa projektu levočského architekta Ing. Alexandra Spengela prostredníctvom firmy Ing. Karola Kleina. [2]

Kostol je eklektická sakrálna stavba s neorománskymi a neoklasicistickými prvkami. Ide o sieňový priestor s predstavanou vežou, po oboch stranách ktorej sú jednopodlažné prístavby. Veža má zdvojené zvukové arkádové okná a ihlancové zastrešenie. [3]

Stojí takmer v strede obce.
Poznámky
[1 - 2] ŽIFČÁK, František et al.: Smižany. Smižany: Vydavateľstvo Modrý Peter pre Obecný úrad Smižany, 1993. s. 75.