Smolník - zvonica
obec Smolník, okres Gelnica, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Masívna nízka veža s barokovou stiahnutou cibuľovitou strechou a polkruhovo zakončenými veľkými oknami nad kordónovou rímsou. [1]

Vo zvonici sa nachádzajú tri zvony. Na pravej strane zvon (malý) sv. Antona (Zbornákov zvon), odliaty v roku 1753, preliaty v roku 1808, do zvonice premiestnený v roku 1843. Stredný zvon Urban odliaty v roku 1634, preliaty v roku 1859, vážiaci 3,1 ton s priemerom 1650 mm. Ľavý zvon sv. Kataríny odliaty v roku 1924, nazývaný k Sláve Božej (Szlovikovzvon). [2]

Stav historickej budovy je dobrý.
Stojí v centre mestečka.
Fotogaléria
Smolník - zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica (v pozadí Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej) foto © Viliam Mazanec 8/2016Smolník - zvonica foto © Viliam Mazanec 8/2016