Snina - fontána na nádvorí kaštieľa
obec Snina, okres Snina, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Socha fontány bola odliata v roku 1841 v zlievarni Rhollovcov v dnešných Zemplínskych Hámroch zo šiestich kusov železa majstrom Johanom Pohlom z Rakúska podľa návrhu autora, ktorý sa podpísal pri ľavej nohe Herkulesa ako W. K. Kinne F. Osadená bola uprostred fontány na nádvorí kaštieľa. [1]

Zaujímavosťou fontány je oslavný nápis na kamennom obrubníku v maďarskom jazyku, na ktorom veľké písmená tvoria verš obsahujúci skrytý časový údaj odliatia sochy. [2]

Železná socha Herkulesa - bojovníka s kyjakom v ruke bojujúceho s trojhlavým drakom, predstavuje nepísaný symbol mesta Sniny. [3]

Stav pamiatky je dobrý.
Stojí za kaštieľom.
Fotogaléria
Snina - fontána na nádvorí kaštieľa (v pozadí tzv. Malý kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa (v pozadí tzv. Malý kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa (v pozadí tzv. Malý kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa (v pozadí tzv. Malý kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa (v pozadí tzv. Malý kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa (v pozadí tzv. Malý kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa (v pozadí tzv. Malý kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa (v pozadí tzv. Malý kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa (v pozadí tzv. Malý kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa (v pozadí tzv. Malý kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa (v pozadí tzv. Malý kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa (v pozadí tzv. Malý kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - fontána na nádvorí kaštieľa foto © Viliam Mazanec 6/2019