Snina - socha sv. Jána Nepomuckého
obec Snina, okres Snina, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kamenná socha sv. Jána Nepomuckého sa pôvodne nachádzala v murovanej kaplnke postavenej v roku 1838. [1] V kaplnke sa v tom období nachádzal drevený oltár s pozlátenou sochou svätca z tvrdého dreva a dva pozlátené drevené svietniky. Vchod do kaplnky bol neskôr zabezpečený železnou mrežou. Kaplnku zbúrali v roku 1935 pri výstavbe betónového mosta. Samotná socha však neodmysliteľne patrila k mostu cez Cirochu až do roku 1965, kedy ako ideologicky nevhodná bola odstránená. [2]

O jej osud sa v 90. rokoch 20. storočia začal zaujímať primátor mesta Štefan Milovčík, ktorý ju značne poškodenú prinavrátil do Sniny. Dovtedy na svoj návrat čakala v benediktínskom kláštore v Banskej Bystrici. Sochu sv. Jána Nepomuckého zreštauroval Ľubomír Birka. Kamenná plastika je majetkom rímskokatolíckeho Kostola Povýšenia sv. Kríža v Snine. [3]

Na tej časti brehu Cirochy pozdĺž súčasnej cesty do Humenného, kde dnes socha stojí, sa v minulosti nachádzal rozsiahly majer, ktorý bol súčasťou sninského panstva. [4]

Stav pamiatky je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí pri moste cez Cirochu. Nachádza sa neďaleko kaštieľa.
Fotogaléria
Snina - socha sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - socha sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - socha sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - socha sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - socha sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - socha sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - socha sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2019Snina - socha sv. Jána Nepomuckého foto © Viliam Mazanec 6/2019
[1] Informačná tabuľa v teréne. (6/2019)
[2 - 3] Informačná tabuľa v kaštieli. (6/2019)