Sokolovce
obec Sokolovce, okres Piešťany, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kaštieľ z polovice 18. storočia. V druhej polovici 19. storočia pristavali vežu. Kaštieľ je dvojpodlažná dvojkrídlová stavba, ktorá má na hlavnom priečelí stredný rizalit, zakončený trojuholníkovým tympanónom. Exteriér je členený lizénovými rámami a oknami. Veža v historizujúcej úprave, inšpirovanej talianskou gotikou, je zakončená cimburím a na nárožiach členená štukovou rustikou. V interiéri sú pruské klenby. [1]
Bez zásahu.
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi zlý. Kedysi slúžil ako psychiatrická liečebňa. V súčasnosti je kaštieľ v súkromných rukách.
Fotogaléria
Kaštieľ Sokolovce foto © Imrich Kluka 6/2010Kaštieľ Sokolovce foto © Imrich Kluka 6/2010Kaštieľ Sokolovce foto © Imrich Kluka 7/2011Kaštieľ Sokolovce foto © Imrich Kluka 7/2011Kaštieľ Sokolovce foto © Imrich Kluka 7/2011Kaštieľ Sokolovce foto © Imrich Kluka 6/2012