Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica
Hodinová veža
obec Spišské Podhradie, okres Levoča, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková zvonica postavená v roku 1739. Vežovitá hranolová stavba, ktorá má vybiehajúce bočné oválne prízemné terasy a kedysi mala bohato riešenú barokovú mrežu, uzatvárajúcu vchod. [1] Ide o trojposchodový jednopriestorový objekt na pôdoryse štvorca. [2] Veža je zakončená zvonovitou šindľovou prilbou s laternou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. Pod rímsou sú umiestnené z každej svetovej strany hodiny.

Zvonica tvorila vstupnú bránu do francúzskeho parku rezidencie. [3]

Objekt obnovovali v roku 1966 a 1995. [4]

Stav zvonice je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí v centrálnej časti areálu Kapituly. Spišská Kapitula 18.
Fotogaléria
Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišská Kapitula (Spišské Podhradie) - zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2020