Spišská Nová Ves - Kaplnka Najsvätejšej Trojice
obec Spišská Nová Ves, okres Spišská Nová Ves, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kaplnka z roku 1804 s centrálnym štvorcovým priestorom. Je podobne riešená ako Kaplnka sv. Anny, ktorá stojí pred Spišskou Novou Vsou na ceste do mesta v smere od Levoče. [1]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 uvádza, že sa v interiéri nachádzal gotický krídlový oltár s novými doplnkami a barokovým akantovými ušami. Z pôvodného oltára sa zachovala skriňa so štyrmi menšími maľbami – sv. Hieronym, Mikuláš, Juraj a Štefan (?) a pohyblivé krídla, na vnútornej strane s obrazmi biskupa, sv. Pavla pustovníka, nezisteného svätca a pravdepodobne sv. Simeona. Maľby boli zo začiatku 16. storočia. V strednom výklenku sa nachádzalo nové súsošie sv. Trojice, inšpirované Dürerovou rytinou. V nadstavci bol barokový oválny obraz flankovaný bohatým plastickým dekorom akantu a putti. [2]

Stojí pri vstupe do mesta smerom od Markušoviec.