Spišská Stará Ves - Kaplnka Najsvätejšej Trojice
obec Spišská Stará Ves, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistická prícestná kaplnka postavená v polovici 18. storočia. Jednoloďový priestor obdĺžnikového pôdorysu s trojhranným štítom v priečelí, strešnou vežičkou a rovným uzáverom. Fasády sú hladké, členené segmentovo ukončenými oknami. [1]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v interiéri kaplnky uvádza oltár z polovice 18. storočia, v ktorého stĺpovej architektúre je obraz Najsvätejšej Trojice z roku 1850. Súpis ďalej spomína voľné barokové obrazy sv. Jána Nepomuckého, sv. Floriána a sv. Anny z druhej polovice 18. storočia, voľné plastiky – Pieta, baroková z obdobia okolo roku 1700, sv. Ján Nepomucký, klasicistická zo začiatku 19. storočia a rokokové svietniky z polovice 18. storočia. [2]

Stav kaplnky je dobrý.
Stojí pri hlavnej ceste. Nachádza sa v severnej časti mesta.