Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp
obec Spišské Podhradie, okres Levoča, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový stĺp z roku 1726. Reštaurovaný bol v roku 1861. Kamenná plastika Immaculaty je postavená na stĺpe s trojuholníkovým podstavcom, ktorý má na nárožiach stočené volúty s rastlinnými reliéfmi. V zrkadlách sú nápisy. Zábradlie pochádzalo zo začiatkom 20. storočia. [1]

Stĺp i plastika umiestnená na vrchole sú kópie z roku 2009. [2] Kamenná ohrada bola odstránená.

Replika.
Stav stĺpu je dobrý.
Stojí na Mariánskom námestí v centre mesta.
Fotogaléria
Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 9/2020