Spišské Podhradie - Základná škola
obec Spišské Podhradie, okres Levoča, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Budova postavená v historizujúcom slohu v druhej polovici 19. storočia. [1] Novorenesančný dom vznikol v roku 1879. [2] Je to dvojpodlažný objekt na pôdoryse obdĺžnika s nárožnými rizalitmi. [3] Má štvor, troj a dvojtraktovú dispozíciu. [4]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 spomína, že vo dvore zostalo staré renesančné krídlo zo 16. storočia z pôvodného priechodného domu s priestormi klenutými valenou klenbou. [5]

Rekonštrukcia.

Budovu opravovali v prvej polovici 20. storočia, v druhej polovici 20. storočia a koncom 20. storočia. [6]

Stav pamiatkového objektu je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí v centre mesta. Palešovo námestie 9.
Fotogaléria
Spišské Podhradie - Základná škola (v rannej hmle) foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Základná škola (napoludnie) foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Základná škola (v rannej hmle) foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Základná škola (napoludnie) foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Základná škola (napoludnie) foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Základná škola (napoludnie) foto © Viliam Mazanec 9/2020Spišské Podhradie - Základná škola (v západe slnka) foto © Viliam Mazanec 9/2020