Kláštory   späť
Spišský Štvrtok - Kláštor minoritov
obec Spišský Štvrtok, okres Levoča, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Ranobaroková budova kláštora postavená po roku 1668. [1] Úpravy prebehli v roku 1776 a 1950. [2] Dvojpodlažný dvojtraktový objekt na obdĺžnikovom pôdorysom, uprostred s rajskou záhradou. Okolo nej je chodba, z ktorej sú vstupy do jednotlivých miestností. Fasády sú hladké. V miestnostiach sú krížové hrebienkové, pruské klenby a rovné stropy. [3] Niektoré miestnosti (najmä rohové) sú väčších rozmerov a s viacerými oknami. Slúžili ako učebne, knižnice, refektár, kaplnka, sklady na obilie a drevárne. V troch rohoch budovy sú široké schodištia z prízemia na poschodie. Väčšia časť budovy je podpivničená. Z rohu prízemia vedie spojovacia chodba do spodnej časti Zápoľského kaplnky. Za kláštorom bola veľká záhrada a stodoly. [4]

Niektoré písomné pramene začatie stavby kláštora uvádzajú v roku 1642, kedy bol majiteľom obce Štefan Csáky. Väčšina iných odborných prameňov však častejšie uvádza rok 1668, keď sa majiteľom Spišského hradu i obce stal František Csáky. [5]

Od roku 1950 slúži budova bývalého kláštora aj s okolím pre účely sociálnej starostlivosti. V interiéri bola značne zmodernizovaná a prispôsobená potrebám moderného ústavu. [6]

Stav historického objektu je dobrý. Slúži ako ústav sociálnej starostlivosti.