Stará Bystrica - Kostol sv. Michala archanjela
obec Stará Bystrica, okres Čadca, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1892 v novogotickom slohu. Jednoloďová stavba s polygonálne ukončeným presbytériom a predstavanou vežou. Priestor je zaklenutý plytkými pruskými klenbami. Fasáda je členená opornými piliermi a polkruhovo zakočenými oknami. Veža je krytá strechou v tvare ihlanu. [1]

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola v historizujúcom slohu. [2]

Kostol bol postavený po požiari starého dreveného kostola. Počas svojej existencie bol viackrát rekonštruovaný. Najväčšia rekonštrukcia sa uskutočnila po druhej svetovej vojne, keď bol na viacerých miestach zasiahnutý delostreleckou paľbou, a potom po roku 1989. [3]

Kostol sv. Michala archanjela patrí medzi najvýznamnejšie dominanty obce a farnosti Stará Bystrica. [4]

Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia sa uskutočnila v rokoch 1989 – 1994. Generálna oprava strechy, veže a fasády kostola prebehla v rokoch 1997 – 2009. [5]
Fotogaléria
Stará Bystrica - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jana Lacková 9/2021Stará Bystrica - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jana Lacková 9/2021Stará Bystrica - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jana Lacková 9/2021Stará Bystrica - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jana Lacková 9/2021Stará Bystrica - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jana Lacková 9/2021Stará Bystrica - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jana Lacková 9/2021Stará Bystrica - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jana Lacková 9/2021Stará Bystrica - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jana Lacková 9/2021Stará Bystrica - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jana Lacková 9/2021Stará Bystrica - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jana Lacková 9/2021Stará Bystrica - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jana Lacková 9/2021Stará Bystrica - Kostol sv. Michala archanjela foto © Jana Lacková 9/2021