Stará Huta - Kostol Mena Panny Márie
obec Stará Huta, okres Detva, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v rokoch 1804 – 1818. [1] Podľa iného zdroja vznikol v rokoch 1812 – 1817. [2] Reštaurovaný bol v roku 1923. Prestavali ho v rokoch 1934 – 1935. Počas druhej svetovej vojny bol výrazne poškodený. [3] Leteckou mínou bola narušená predná časť kostola, ktorá bola opravená do roku 1954. Táto oprava prispela k tomu, že sa kostol zväčšil o časť, v ktorej sa nachádza hlavný oltár a obetný stôl. [4]

Je to jednoloďová stavba so segmentovým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Priestory majú rovné stropy. Hladká fasáda má polkruhovo zakončené okná. [5] Veža je zakončená zvonovitou prilbou.

Hlavný oltár Panny Márie z roku 1867 má obraz z roku 1902. [6]

Rekonštrukcia.

Po celkovej obnove interiéru aj exteriéru bol sakrálny objekt 26. októbra 2003 slávnostne posvätený otcom biskupom Eduardom Kojnokom. [7]