Stará Kremnička - Kostol sv. Imricha
Kremnička
obec Stará Kremnička, okres Žiar nad Hronom, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol z roku 1890 postavený na mieste starého sakrálneho objektu, spomínaného v roku 1674, ktorý v roku 1888 vyhorel. Na podkovite uzavreté a kupolou zaklenuté presbytérium nadväzuje obdĺžniková loď s rovným stropom. Interiér s figurálnou výmaľbou od J. Hocka je z rokov 1890 – 1891. Predstavaná veža a fasády kostola členia okná, ktorých štukované šambrány sú farebne odstupňované. [1] Predstavaná veža je krytá ihlancom. Fasády sú hladké.

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. [2]

V roku 1674 dal Ostrihomský arcibiskup Szelepscényi postaviť prvý kostol Rozoslania apoštolov, ktorý bol zničený požiarom v roku 1888. Na jeho mieste bol postavený nový kostol zasvätený sv. Imrichovi a slúži aj v súčasnosti. Veľký podiel na výstavbe nového kostola mal farár Michal Chrastek, správca farnosti (1868 - 1896). Je pochovaný v krypte kostola v Žiari nad Hronom. [3]