Staškov - Rodný dom Jozefa Kronera
obec Staškov, okres Čadca, Žilinský kraj
História
Rodný dom významného slovenského herca a držiteľa Oscara Jozefa Kronera sa nachádza v blízkosti železničnej stanice v Staškove. Jozef Kroner sa narodil v železničiarskom strážnom domčeku „vochterne" v rodine železničiara 20. marca 1924. Zomrel 12. marca 1998 v Bratislave. Do obce svojho rodiska sa počas celého života často vracal. [1]

Od roku 1971 sa v Staškove každoročne organizuje futbalový turnaj Kronerov pohár. V roku 2011 bol jeho rodný dom otvorený ako pamätná izba i pre verejnosť. Nechýba v nej hercovo kreslo, okuliare, rybárske čižmy, šálka či soška Oscara za film OBCHOD NA KORZE. [2]

OTVÁRACIE HODINY
máj, jún a september
PO - PIA: 7.00 hod. – 15.00 hod. - na telefón
SO - NE: 12.00 hod. – 16.00 hod.

júl - august
PO - NE: 12.00 hod. – 16.00 hod.
Návštevu v Rodnom dome Jozefa Kronera treba nahlásiť deň vopred.

Rodný dom je v súčasnosti v správe Obecného technického podniku Staškov, Ul. J. Kronera 588, 023 53 Staškov. [3]
Stojí oproti železničnej stanici.