Kúpeľná architektúra   späť
Štós - Administratívna budova riaditeľstva kúpeľov
obec Štós, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Objekt postavili v 80. rokoch 19. storočia. Patrí k najstarším v kúpeľoch. V pôvodných štóskych kúpeľoch to bola budova riaditeľstva kúpeľov, sídlila v nej kúpeľná administratíva a prijímacia kancelária pacientov. Poschodie slúžilo na ubytovanie hostí. V pôvodnej funkcii ju využívali ešte donedávna. [1]

Budova postavili s použitím hrazdenej murovanej konštrukcie v kombinácii s drevenými prvkami verandy a drevených štítov s rezbárskou výzdobou. Hrazdenie je však v tomto prípade prekryté omietkou a nárožia objektu sú zvýraznené armovaním. Jeho vzhľad je poznačený viacerými úpravami, no zachoval sa pomerne kompaktne. V objemovom a tvaroslovnom členení prevláda snaha o symetriu, viditeľnú na šírkovo orientovanej hlavnej fasáde s hlavným vstupom v strednej osi a výraznými rizalitmi s vysunutými trojuholníkovými štítmi, ktoré ho vymedzujú po stranách. Medzi rizalitmi prebiehala prízemím pôvodne otvorená drevená veranda. Oproti vstupu sa v strede dispozície nachádza trojramenné drevené schodisko, jeho nástupné rameno sa rozvetvuje do dvoch bočných ramien. Zvláštnosťou riešenia interiéru je drevený mostík, ktorý na poschodí preklenuje schodisko, aby sa mohli návštevníci dostať k spoločným kúpeľniam a toaletám situovaným v protiľahlom zadnom rizalite. Niektoré tvaroslovné detaily, no najmä schodiskové drevené vyrezávané zábradlie, sú také isté ako na neďalekej vile Bratislava. [2]

Stav budovy je dobrý.
Prístup
Stojí zasadená do svahu nad hlavnou kúpeľnou cestou a uvádza vstup do kúpeľov spolu s neskorším funkcionalistickým kostolom, ktorý stojí za ňou. [3]
Fotogaléria
Štós - Administratívna budova riaditeľstva kúpeľov foto © Viliam Mazanec 8/2016Štós - Administratívna budova riaditeľstva kúpeľov foto © Viliam Mazanec 8/2016Štós - Administratívna budova riaditeľstva kúpeľov foto © Viliam Mazanec 8/2016Štós - Administratívna budova riaditeľstva kúpeľov foto © Viliam Mazanec 8/2016Štós - Administratívna budova riaditeľstva kúpeľov foto © Viliam Mazanec 8/2016Štós - Administratívna budova riaditeľstva kúpeľov foto © Viliam Mazanec 8/2016Štós - Administratívna budova riaditeľstva kúpeľov foto © Viliam Mazanec 8/2016Štós - Administratívna budova riaditeľstva kúpeľov foto © Viliam Mazanec 8/2016Štós - Administratívna budova riaditeľstva kúpeľov foto © Viliam Mazanec 8/2016
[1] DULLA, Matúš et al.: Slávne kúpele Slovenska. Bratislava: FOIBOS BOOKS SK s.r.o., 2014. s. 177.
[2 - 3] DULLA, Matúš et al.: Slávne kúpele Slovenska. s. 177.