Stráňany (Michalovce) - Židovský cintorín
obec Michalovce, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Miestna židovská komunita na cintoríne pochovávala svojich členov od konca 18. storočia. Do novooploteného areálu cintorína bolo zahrnutých 51 stojacich a 27 pováľaných náhrobných kameňov. Mimo ohradenej plochy sa nachádza ďalších približne 12 poškodených náhrobníkov, ktoré nesú stopy vandalizmu. Nápisy sú len v hebrejskom jazyku, pričom väčšina náhrobníkov pochádza z konca 19. a začiatku 20. storočia, kedy komunita zaznamenala populačný vzostup. Náhrobníky sú zdobené štylizovanými rastlinnými a geometrickými ornamentmi. Spomedzi tradičných symbolov prevláda hviezda Dávida, ale objavujú sa aj žehnajúce ruky Kohenov, džbán Levitov, menora, levy, či smutná vŕba. V minulosti boli rekonštrukčné práce iniciované miestnou židovskou komunitou. Tá však v roku 2008 zanikla. [1]
Prístup
Starší cintorín ortodoxnej židovskej komunity v Michalovciach sa nachádza na zalesnenej ploche v mestskej časti Stráňany. [2]